Οι φάλαινες της Γροιλανδίας που ζουν στα παγωμένα νερά του αρκτικού κύκλου αποκαλούνται από τους επιστήμονες οι «Λούις Άρμστρονγκ» των ωκεανών εξαιτίας των ήχων που παράγουν αυτά τα εκπληκτικά κητώδη θηλαστικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους. Η φάλαινα της Γροιλανδίας (bowhead), η οποία έχει το μεγαλύτερο σε διάμετρο στόμα από όλα τα έμβια όντα, […]

Οι φάλαινες της Γροιλανδίας που ζουν στα παγωμένα νερά του αρκτικού κύκλου αποκαλούνται από τους επιστήμονες οι «Λούις Άρμστρονγκ» των ωκεανών εξαιτίας των ήχων που παράγουν αυτά τα εκπληκτικά κητώδη θηλαστικά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής τους.

Η φάλαινα της Γροιλανδίας (bowhead), η οποία έχει το μεγαλύτερο σε διάμετρο στόμα από όλα τα έμβια όντα, αλλάζει συνέχεια το φωνητικό της ρεπερτόριο όταν ψάχνει για ταίρι και οι ήχοι που παράγει μοιάζουν με το είδος της ελεύθερης τζαζ που άνθησε τη δεκαετία του ’60. Οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να τραγουδούν 24 ώρες το 24ώρο μέχρι να βρουν το ταίρι τους για αναπαραγωγή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υποβρύχια μικρόφωνα για να καταγράψουν και να ηχογραφήσουν τις φάλαινες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

Η επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας και ωκεανολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Κέιτ Στάφορντ, δήλωσε στον Independent: «Εάν το στιλ της μεγάπτερης θυμίζει κλασική μουσική, η φάλαινα της Γροιλανδίας είναι σίγουρα τζαζ. Ο ήχος είναι πιο ελεύθερη φόρμα. Αναλύσαμε τα ηχητικά δεδομένα τεσσάρων χειμώνων και διαπιστώσαμε ότι κάθε φορά και κάθε χρόνο το ρεπερτόριο ήταν ολοκαίνουργιο».