Αυτοί που βλέπουν πορνό χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Όσοι εντάσσονται στις δύο από αυτές θα πρέπει να ανησυχούν

Έχουν γραφτεί διάφορα για όσους βλέπουν πορνό. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine ήρθε να ρίξει λίγο ακόμη φως στο θέμα. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν τρεις είδη ανθρώπων που παρακολουθούν πορνό. Δυστυχώς, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένα από αυτά είναι υγιές.

Για την έρευνα ρωτήθηκαν 830 άτομα που έβλεπαν πορνό, με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Όπως για παράδειγμα αν το κάνουν ψυχαναγκαστικά, εάν η ανάγκη τους να παρακολουθήσουν πορνό επιδρά στην καθημερινή τους ζωή ή εάν υπάρχουν συναισθηματικές αντιδράσεις από το γεγονός ότι βλέπουν πορνό, όπως για παράδειγμα εάν αισθάνονται ντροπή.

Ρωτήθηκαν επίσης για την σεξουαλική ικανοποίηση που έπαιρναν και εάν απέφευγαν το σεξ.

Οι τρεις τύποι που προέκυψαν είναι οι εξής:

Ψυχαγωγική χρήση

Αυτός ο τύπος θεατών είναι ο πιο υγιής. Ικανοποιούνται σεξουαλικά, δεν έχουν μεγάλο σεξουαλικό καταναγκασμό και δεν αποφεύγουν το σεξ.

Το 75,5% των συμμετεχόντων ανήκει σε αυτή την κατηγορία και βλέπουν πορνό κατά μέσω όρο για 24 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Σεξουαλικός εθισμός

Βλέπουν πορνό 111 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Είναι αυτοί που βλέπουν το περισσότερο πορνό και είναι πιο πιθανό να παρακολουθούν μόνοι. Στην πλειοψηφία τους είναι άνδρες, διακρίνονται από έναν ψυχαναγκασμό και καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες από τους υπόλοιπους για να έχουν πρόσβαση σε πορνό.

Άλλες διαταραχές που δεν σχετίζονται με τον εθισμό

Εάν χρησιμοποιείτε το πορνό για να νιώσετε καλύτερα, μάλλον ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 12,7% των ερωτηθέντων και συνήθως βιώνουν χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση, περισσότερο ψυχαναγκασμό, ενώ έχουν την τάση να αποφεύγουν το σεξ. Κατά μέσο όρο βλέπουν πορνό επί 17 λεπτά εβδομαδιαίως και δεν θεωρούν ότι η συχνότητα που παρακολουθούν δεν σχετίζεται με κάποια συναισθηματική θλίψη που μπορεί να βιώνουν ή ενοχή.