Σε απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί η κορυφή του κόσμου

Πλαστικό έχει βρεθεί στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, και τώρα εντοπίστηκε και στα ιλιγγιώδη ύψη του όρους Έβερεστ. «Είναι αηδιαστικό, ένα έκτρωμα. Στο βουνό υπάρχουν τόννοι απορριμμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Pemba Dorje Sherpa, που έχει σκαρφαλώσει στο Έβερεστ 18 φορές.

Οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στην κορυφή πριν από 65 χρόνια, το 1953, ήταν οι Sir Edmund Hillary και Sherpa Tenzing Norgay κι έκτοτε, εκτιμάται πως περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν σκαρφαλώσει στο συγκεκριμένο βουνό. Οι ορειβάτες συχνά εγκαταλείπουν στο βουνό τα σκουπίδια τους, τον κατεστραμμένο εξοπλισμό τους, τις φιάλες φυσικού αερίου, ακόμη και τα περιττώματά τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που το διασχίζουν όχι μόνο αυξάνεται αλλά η διέλευσή τους έχει κλιμακώσει επίσης τη ρύπανση στο βουνό. Την ίδια στιγμή, οι πάγοι που λιώνουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη δυσχεραίνουν το πρόβλημα των σκουπιδιών αφού μετακινούνται και πολλά βγαίνουν στην επιφάνεια.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ, με στόχο να καθαριστεί το βουνό, θέσπισε νέους κανόνες, επιβάλλοντας την καταβολή προκαταβολής ύψους 4.000 δολαρίων για κάθε ομάδα ορειβατών. Η εγγύηση επιστρέφεται αν κάθε ορειβάτης της ομάδας επιστρέψει με 8 κιλά σκουπιδιών. Το 2017, οι ορειβάτες επέστρεψαν με σχεδόν 25 τόνους σκουπιδιών και 15 τόνους ανθρώπινων απορριμμάτων, μέγεθος που ισούται με τρία διπλά λεωφορεία, σύμφωνα με την οργάνωση Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC). Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα απορρίμματα στο Έβερεστ μολύνουν επίσης τα νερά που τροφοδοτούν τις κοιλάδες.