Η συγκλονιστική ιστορία που δημοσιεύει ο Guardian κάνει το γύρο του Διαδικτύου

Τα σούπερ γιοτ είναι το όνειρο κάθε ανθρώπου ίσως, ένα όνειρο, όμως, που ζουν μόνο οι πολυεκατομμυριούχοι του πλανήτη. Πολυτέλεια, ήλιος και θάλασσα, πάρτι και ποτά, όμορφα κορίτσια και άντρες με πολλά χρήματα, μια ζωή που λίγοι αντέχουν. Μια ζωή που κάποιοι ζουν έστω και δουλεύοντας σ’ αυτά. Το πλήρωμα αυτών των πλωτών παλατιών είναι συνήθως νέοι που στην αρχή κάνουν το παν για να εργαστούν σ’ ένα τέτοιο θαλάσσιο ανάκτορο, ωστόσο, κατόπιν εορτής συνειδητοποιούν τη σκλαβιά: ατέλειωτες εργατοώρες, σκληρές, κάποτε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Ο 24χρονος Μάικλ πέθανε σε ένα ταξίδι του μ’ ένα τέτοιο γιοτ στη γαλλική Ριβιέρα. Δούλευε διπλοβάρδιες. Εκείνο το βράδυ μετά τη δουλειά, βγήκε για μια βόλτα στη γαλλική Ριβιέρα. Άφησε τους φίλους του νωρίς, αλλά όταν γύρισε στο γιοτ για να κοιμηθεί, διαπίστωσε ότι τον είχαν κλειδώσει απ’ έξω. Επιχείρησε να μπει από πάνω, όμως, χτύπησε θανάσιμα και έπεσε στη θάλασσα. Η μητέρα του, η Φιόνα, ακόμη προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη εκείνη τη μέρα.

Για έναν δισεκατομμυριούχο αυτός ο θάνατος πιθανότατα να μη λέει τίποτα. Για τους λιγοστούς του πλανήτη που συντηρούν τέτοια θηριώδη πολυτέλεια, τα γιοτ είναι σαν το χρήμα: τα πωλούν, τα αγοράζουν, τα χρησιμοποιούν, τα πετούν, τα έχουν ως διαπραγματευτικό μέσο. Τα γιοτ είναι μία παράπλευρη οικονομική γλώσσα που λέει πολλά σ’ όσους μπορούν να την καταλάβουν.

Ο Τζεφ Μουρ είναι καπετάνιος σ’ ένα τέτοιο γιοτ. Μοιάζει ωραία δουλειά, λέει, αλλά οι κανονισμοί, οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις είναι εξοντωτικές. Η πιο τρελή αξίωση; Το να υπάρχει μασέρ διαθέσιμος στη 1 το βράδυ για να τρίψει τα πονεμένα πόδια κάποιας πλούσιας κυρίας για να συνεχίσει τον χορό στο πάρτι. Ή και όχι. Πόσο όμορφο μοιάζει να ταξιδεύεις ασταμάτητα σ’ ένα παλάτι 8 δις…

Στην κηδεία του νεαρού Μάικλ δεν πήγε κανείς. Ούτε από τους συναδέλφους του, ούτε από εκπρόσωπο του πλουσίου για λογαριασμό του οποίου εργαζόταν. Η μητέρα του ζητά πλέον να θεσπιστούν σκληρά συμβόλαια εργασίας αυτών των ανθρώπων. Κάπως να αποδεικνύεται ότι μαζί με τους δισεκατομμυριούχους ταξιδεύει μαζί τους και πλήρωμα που κυριολεκτικά πεθαίνει στη δουλειά…