Η ψευδαίσθηση ότι ακούσαμε ή νιώσαμε κάτι ανύπαρκτο εξηγείται επιστημονικά

Σίγουρα σου έχει τύχει να νομίζεις ότι χτυπάει/δονείται το κινητό σου χωρίς αυτό να συμβαίνει. Πόσες φορές έχεις ελέγξει αν έχεις κάποια ειδοποίηση γιατί έχεις την εντύπωση ότι άκουσες κάτι, αλλά αυτή παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας σου; Η ακόμα χειρότερα να νιώθεις ότι δονείται το τηλέφωνο στην τσέπη σου;

Πώς γίνεται αυτό; Γιατί ακούμε ήχους από το πουθενά; Και πολύ περισσότερο γιατί νιώθουμε δονήσεις; Την απάντηση δίνει η επιστήμη. Αυτή η ψευδαίσθηση της δόνησης δεν παρατηρήθηκε πρώτη φορά με τα κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμα πιο παλιά με τους βομβητές. Το 1996 είχε εμφανιστεί ήδη το «phantom-pager syndrome», το οποίο μελετήθηκε σε διάφορες ηλικίες, κουλτούρες και επαγγέλματα.

Έρευνα που έγινε το 2012 ανάμεσα σε 290 φοιτητές στην Ιντιάνα διαπίστωσε ότι το 89% των συμμετεχόντων είχε βιώσει κάποιου είδους ψευδο-δόνηση από το κινητό του τηλέφωνο, σε συχνότητα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Παρ’ ολ’ αυτά, το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μαθητές και φοιτητές που έχουν εμμονή με το κινητό τους. Όπως αναφέρει το Mental Floss, έρευνα που έγινε σε υπαλλήλους νοσοκομείου διαπίστωσε ότι 68% των 176 υπαλλήλων βίωναν και εκείνοι ψευδο-δονήσεις.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην δόνηση, αφού έρευνα που έγινε το 2007 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί είναι εκείνοι που νομίζουν ότι ακούν το κινητό τους να χτυπά.

Όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα που έγινε το 2016, το ringxiety, όπως έχουν ονομάσει οι επιστήμονες το φαινόμενο αυτό, έχει συνδεθεί με την ανασφάλεια. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι είναι ανασφαλείς στις προσωπικές τους σχέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν ψευδο-δονήσεις από το κινητό τους και αυτό γιατί αν είσαι σε μία σχέση και δεν νιώθεις αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να απασχολείσαι με το αν ο/η σύντροφός σου θα σου στείλει μήνυμα ή θα σε πάρει τηλέφωνο.